Spørgsmål og svar om det at gå ved en psykolog

For mange kan det at gå til psykolog være en fuldstændig ukendt størrelse. Så man kan gøre sig mange forestillinger om hvad der foregår i samtalerne. Skal man fx ligge på en briks? Skal man fortælle alt muligt om sin barndom? Får man overhovedet noget ud af det? 

Jeg har i det følgende prøvet at svare på nogle af de typiske spørgsmål man kan have. Fik du ikke svar på hvad du søgte, så ring eller send en mail, så skal jeg prøve at svare så godt jeg kan.

Hvor lang tid tager et psykologforløb?

Det korte svar er: det afhænger af hvordan man har det ved starten af forløbet. Hvis man har mange symptomer og nedsat funktionsniveau så vil det, alt andet lige, tage længere tid at få det bedre. Det kan derfor være svært at fastsætte et bud på, hvor mange sessioner der skal til og hvor lang en periode forløbet vil strække sig over. Man må som udgangspunkt forvente at et samtaleforløb er mindst fem sessioner, og at de fleste vil være færdige inden 12 sessioner. Der er også forløb der tager flere sessioner.

Et psykologforløbs længde og omfang afhænger også af hvilke mål man har med at starte hos en psykolog. Jeg plejer at arbejde med et mål der hedder: "At klæde dig på til at arbejde med dine problemer, så du oplever at selv kunne gøre sådan at du får det bedre". Det betyder at et forløb godt kan afsluttes selvom der stadig er symptomer, men du ved hvad du skal gøre for at fortsætte den gode udvikling. Det er især relevant ved angst og stress, hvor man kan have symptomer i lang tid, men egentlig godt være i stand til at tackle dem og selv reducere dem over tid.

Hvem går til psykolog?

Det kan alle få brug for. Jeg har forløb med unge som ikke kan komme i skole, og jeg har forløb med direktører fra større danske virksomheder. Du er ikke unormal hvis du har brug for hjælp, det har vi alle til tider.

Hvad er en psykolog?

For at man i Danmark må kalde sig psykolog, skal man have en universitetsuddannelse der giver adgang til titlen. Lang de fleste psykologer har læst psykologi, hvilket tager fem år. Derefter gennemfører man en praktisk uddannelse der gør, at man må kalde sig autoriseret psykolog, den tager to til tre år. Titlen psykolog og autorisationen giver dig vished om, at du sidder ved en veluddannet fagperson. Er du ved en autoriseret psykolog, og oplever du ikke at behandlingen er i overensstemmelse med de lovmæssige krav, så kan du klage til psykolognævnet (https://ast.dk/naevn/psykolognaevnet/tilsyn-1/er-du-utilfreds-med-en-autoriseret-psykologs-arbejde).

Hvilken psykolog skal jeg vælge?

Først og fremmest skal du være klar over, om du har en henvisning fra din læge eller ej. Den kan du nemlig kun bruge hos psykologer med ydernummer (du kan finde dem på sundhed.dk). Dernæst er spørgsmålet om du har en sundhedsforsikring, så skal du kontakte dit forsikringsselskab. De har typisk tilknyttede psykologer, men vær opmærksom på at flere forsikringer har frit psykologvalg.

Dernæst er mit bedste råd, at man prøver at skrive eller ringe rundt til forskellige psykologer. Spørg ind til hvordan terapi foregår hos dem: Har de en speciel metode? Specielle kompetencer? Har de arbejdet med udfordringer lignende dine? Hvordan gik det med de klienter? Spørg løs! Det er dig det handler om, og du skal være tryg ved at starte hos psykologen.

Hvordan foregår samtalerne hos en psykolog?

Alle samtaler vil have til fælles: Det er en samtale mellem to personer, og samtalen er altid fortrolig.

Ellers varierer det meget fra psykolog til psykolog og fra metode til metode. Nogle psykologer har en ret struktureret tilgang hvor sessionerne har en klar dagsorden, andre har en lidt løsere form hvor man kan gå i dybden med ting der dukker op i samtalen. Jeg er nok en af de første. Hos mig vil fokus vil være på de udfordringer du oplever, og på hvordan du kan få det bedre. Det kan både være ved at se på helt konkrete udfordringer og hvordan du kan løse dem. Det kan også være mere generelt om hvordan du har det, og hvordan du tackler fx negative tanker og følelser.

Nogle psykologer giver hjemmeopgaver, andre gør ikke. Nogle er meget optaget af her og nu, mens andre trækker flere tråde tilbage til fx barndommen.

Forskningen er ret entydig: Der er ikke en metode der er bedre end de andre. Dog viser forskningen også, at det er vigtigt at arbejdsformen giver mening for dig, så får man de bedste resultater.

Hvad hvis forløbet ikke virker eller jeg har valgt den forkerte psykolog?

Et godt psykologforløb er kendetegnet ved, at der løbende foretages en vurdering af hvordan det går, og om du får noget ud af forløbet. Viser det sig at det gør du ikke, så vil psykologen komme med forslag til hvordan I kan arbejde anderledes. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så skal der enten et psykologskifte til, eller en anden form for behandling (fx medicinsk).

Der kan ikke gives nogen garantier inden opstart, og det ærlige svar er: Det er ikke alle psykologforløb man får det bedre af. Det er dog ikke bevis på at man ikke kan få det bedre, eller at psykoterapi ikke virker for en selv. Det kan sagtens være, at det går bedre ved en anden psykolog. At finde den rigtige psykolog betyder meget.

Hvad snakker man om ved en psykolog?

Udgangspunktet vil være de problemer og udfordringer som gør at du tager kontakt. Psykologen vil så bruge sin faglige viden til at undersøge problemernes omfang og grundlag. I nogle tilfælde giver det mening at se direkte på de konkrete udfordringer du har, andre gange må man se mere generelt på tingene. Det kunne fx være hvis du døjer med at blive meget vred på din partner, så vil man ofte også se på vrede mere generelt.

Det er vigtigt at du er opmærksom på, at du har et ansvar i et samtaleforløb ved en psykolog. Psykologen kan ikke læse dine tanker, og vi ved ikke altid hvad du gerne vil have fokus på. Derfor skal du som klient i forløbet øve dig i at sige hvad du oplever er det vigtigste. Det kan lyde let, men det kan faktisk godt være svært. Bare rolig, psykologen skal nok hjælpe dig, husk det er en samtale og alle samtaler er grundlagt i samarbejde.

Hvordan fungerer tavshedspligten?

Psykologer følger reglerne for tavshedspligt i straffelovens §152 og §152 c-f. Ganske kort sagt gælder følgende: Alt hvad du siger til din psykolog i forbindelse med samtaleterapi er fortroligt. Det betyder at det du siger, må psykologen ikke dele med andre, så det kan spores tilbage til dig.

Der er undtagelser til tavshedspligten:

  • Hvis psykologen vurderer at du er til fare for dig selv eller andre, så skal psykologen kontakte relevante myndigheder så de kan passe på dig (gælder ved fx psykoser eller akut selvmordsrisiko)

  • Hvis psykologen bliver opmærksom på forhold hvor underretningspligten gælder, det kan fx være oplysninger om børn som udsættes for groft omsorgssvigt

Der skal meget til før at disse undtagelser kan drages til anvendelse, og det er ekstremt sjældent at det sker. Hvis du er i tvivl om hvordan det skal forstås, så ring endelig og spørg.

Hvad vil det sige at en psykolog har et ydernummer?

Hvis du har fået en henvisning fra din læge til psykolog, så kan du kun få tilskud fra det offentlige hvis du er ved en psykolog med ydernummer. Det kan være svært at gennemskue hvem der har det. Jeg har ikke ydernummer. Hvem der har, kan du finde på: sundhed.dk eller psykologeridanmark.dk

Ydernummerordninger vedrører psykologer som har en samarbejdsaftale med det offentlige, og som dermed har lovet noget af deres tid til opgaver fra det offentlige.

Har alle psykologer et speciale?

Det korte svar er nej. Nogle privatpraktiserende psykologer har et bredt fokus, dvs. de tager klienter med mange forskellige problemstillinger. Andre er mere specialiserede. Det er ikke sådan at det ene er bedre end det andet. Hvad der passer til dig, afhænger af dine problemstillinger og tidligere erfaringer med behandling. Mit bedste råd vil være, at du ringer og tager en snak med den psykolog du overvejer at starte hos. Spørg lidt ind til hans/hendes baggrund og hvad han/hun ved om det du døjer med.

Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?

En psykolog har taget en universitetsuddannelse i cand. psych., hvilket giver adgang til den beskyttede titel ”Psykolog”. Alle kan som sådan kalde sig for psykoterapeut, da det ikke er en beskyttet titel.

Det kan godt være lidt forvirrende, for samtaleterapi kaldes også for psykoterapi. Både psykologer og psykoterapeuter laver psykoterapi. Man kan derfor sige, at titlen ”Psykolog” er et kvalitetsstempel for, at den person du sidder overfor har gennemgået en kvalitetssikret uddannelse.

Hvad betyder det at en psykolog er autoriseret?

Efter man har læst 5 år på universitetet, så har man som sagt titlen ”Psykolog”. Efter de 5 år, så er der en 2-3 års praktisk uddannelse som man skal tage, for at kunne kalde sig autoriseret. Det betyder altså, at hvis du går ved en autoriseret psykolog, så er du sikker på at personen har en del erfaring i ”virkeligheden”.

Psykolognævnet fører tilsyn med autoriserede psykologer, og du kan klage til dem, hvis du ikke bliver behandlet i overensstemmelse med loven og de etiske forpligtelser som autoriserede psykologer skal leve op til.

Om klinikken

Kognitiv Klinik V/ Frederik Schmidt

CVR: 36784997

Nordre Ringgade 117, 8200 Aarhus N (Trøjborg)

​​Find rutevejledning her

Klinikken tilbyder​

Behandling af angst og stress​

Visitationssamtale

Kognitiv terapi

Individuelle samtaler

Kontakt

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at tage kontakt.​

22 29 22 49

frederik@psykologaarhusnord.dk

Telefontider

Ring og bestil et forløb​ eller få svar på dine spørgsmål. Telefonen er åben på disse tidspunkter.

Mandag - Fredag​

8.00 - 18.00​​